Речник на понятията

Аквапланинг - Загуба на контакт на гумите с пътната настилка, поради образуване на воден слой между гумата и настилката. Това причинява загуба на адхезията (сцеплението) на гумите – превозното средство става нестабилно като върху ледена повърхност. Нашето предложение: не спирайте рязко, намалете газта и изчакайте да се възобнови контактът на гумите с пътната настилка.

RF - (от английски Reinforced) Подсилена експлоатация на гумите. Повишено допустимо натоварване.

FR - Изпъкнала част на протектора, която предпазва джантата от повреждане – особено при непредпазливо паркиране покрай бордюри.

ML - Предпазване на стрингера (каучукова изпъкнала лента на стрингера) – предпазва стрингера на гумата от повреда особено при непредпазливо паркиране покрай бордюр.

XL - Обозначение на гума с повишено допустимо натоварване – предпочита се от притежатели на тежки превозни средства.

SSR - самоносещи гуми Continental- гума с подсилени страници, която продължаваа да носи тежестта на автомобила дори и при загуба на налягане. Монтира се само на автомобили, пригодени за такива гуми. Възможност да бъдат изминати още 80км. със скорост 80км/ч при нулево налягане.

ZP - zero pression- самоносещи гуми Michelin-гума с подсилени страници, която продължаваа да носи тежестта на автомобила дори и при загуба на налягане. Монтира се само на автомобили, пригодени за такива гуми. Възможност да бъдат изминати още 80км. със скорост 80км/ч при нулево налягане

DOT - Department of Transportation. 10 цифреният код след DOT дава информация за седмицата и годината на производство на гумата, както и за производителя, фабриката, линията за гуми и размера.

M+S - Обозначение на гумата показващо, че гумата е одобрена за използване при кални и снежни условия (Mud & Snow).

Така наречената "хомологация" или "разширение",на гумата.Сиреч,производителя на гумата я препоръчва и проектира специално за дадения модел автомобил.Техническите характеристики на гумата отговарят на спецификациите, изисквани от производителя за дадено превозно.Често се случва,на скъпи автомобили,закупени от магазина с хомологирани гуми,да не признават гаранцията им,при дефект,ако са със сменени гуми(без хомологациа).

MO - за Mercedes 

 AO - за Audi 

K1 K2-за FERRARI

 B – специфични гуми за Audi (S3, S4, TT, TT Roadster)

 J - за Jaguar

 LT - пикапи

 REINF. - подсилена

B -Bentley 
* -BMW 
* -RSC BMW
A* -RSC BMW 1er (E87)
J -Jaguar
MO -Mercedes Original
MOE -Mercedes Original Extended
N0...N2 Porsche

C1 - гуми Pilot Sport за Chrysler Viper

M3 – оригинално вграждане в BMW M3 серия

A – американски вариант на Skorpion STR

LT – прилагано в САЩ обозначение, което информира, че гумата е предназнаена за автомобили със задвижване 4x4 както и лекотоварни автомобили. Разположено е пред размера на гумата.

MAX – информира за максимално допустимо налягане на гумата.

OWL – информира за това, че буквите на страницата на гумата са бели.

PSP-Beta – информира, че гумата е с конструкция, която се характеризира със сектори, подредени по такъв начин, че да намаляват шума.

TL - (Tubeless Tyre) безкамерна гума.
TT - (Tubed Type Tyre) камерна гума.

RETREAD – регенерирана гума.